RS: Ukupna vrijednost razmjene 411,8 miliona eura

Bez autora
Mar 30 2010

Republika Srpska je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila ukupni obim robne razmjene sa inostranstvom od 411,8 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,3 odsto. Od ukupnog obima robne razmjene, vrijednost izvoza bila je 149,97 miliona evra, a uvoza 261,83 miliona evra, što znači da je ostvaren spoljnotrgovinski deficit u iznosu 111,85 miliona evra. U strukturi izvoza najzastupljenija su goriva i maziva, te sirove nejestive materije, dok se u strukturi uvoza, između ostalog, sa značajnom stopom od 12,8 odsto nalaze hrana i žive životinje. Kada je riječ o djelatnostima, u izvozu Srpske prerađivačka industrija je zastupljena sa 76,3 odsto, zatim proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom sa 20 odsto.

RS: Ukupna vrijednost razmjene 411,8 miliona euraRepublika Srpska je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila ukupni obim robne razmjene sa inostranstvom od 411,8 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,3 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Od ukupnog obima robne razmjene, vrijednost izvoza bila je 149,97 miliona evra, a uvoza 261,83 miliona evra, što znači da je ostvaren spoljnotrgovinski deficit u iznosu 111,85 miliona evra.

U strukturi izvoza najzastupljenija su goriva i maziva, te sirove nejestive materije, dok se u strukturi uvoza, između ostalog, sa značajnom stopom od 12,8 odsto nalaze hrana i žive životinje.

Kada je riječ o djelatnostima, u izvozu Srpske prerađivačka industrija je zastupljena sa 76,3 odsto, zatim proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom sa 20 odsto.

U strukturi uvoza prerađivačka industirija je zastupljena sa 63,1 odsto, a sektor vađenja ruda i kamena sa 30 odsto.

Rusija, Srbija i Italija su zemlje sa kojima je RS u ovom periodu ostvarila najveći obim spoljnotrgovinske razmjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik